Zelfvertrouwen opbouwen is een uitdaging. Je gevoel van zelfvertrouwen en zelfbeeld zal elk aspect van je leven beïnvloeden. Je baan, je relaties en zelfs je fysieke en mentale gezondheid zijn een weerspiegeling van je zelfvertrouwen en zelfbeeld. Het goede nieuws is dat je behoorlijk wat controle hebt als het gaat om het verhogen van je eigenwaarde. Er zijn eenvoudige, concrete veranderingen die je kunt aanbrengen om jouw zelfvertrouwen en zelfbeeld te verhogen. Hier zijn er enkele tips die je kunt gebruiken om jouw zelfvertrouwen en zelfbeeld te verhogen.

1. Focus je op jou sterke punten

Iedereen is ergens goed in – van het werk dat je doet tot anderen aan het lachen maken – er is iets waar je in uitblinkt. Maar velen van ons nemen nooit de tijd om dit feit voor onszelf te erkennen en hebben de neiging om ons meer op onze zwakheden te concentreren. Door positieve herinneringen aan onze prestaties en capaciteiten te geven, kunnen we onszelf soms verrassen met hoeveel we hebben bereikt. Het is een goed idee om jouw prestaties op te schrijven wanneer ze zich voordoen of wanneer je het herinnert.

2. Stel een aantal doelen

Stel een aantal doelen en beschrijf de stappen die je moet nemen om ze te bereiken. Het hoeven geen grote doelen te zijn; het kunnen zelfs dingen zijn zoals het bakken van een cake of het plannen van een avondje uit met vrienden. Streef gewoon naar enkele kleine prestaties die je op een lijst kunt aanvinken om je te helpen vertrouwen te krijgen in jouw vermogen om dingen voor elkaar te krijgen.

3. Kom tot rust

Het constante gevoel van stress kan een grote rol spelen bij een laag zelfbeeld. Het zorgt ervoor dat je vaker negatieve gedachten hebt, het vermindert je zelfvertrouwen en je zult je waarschijnlijk te moe voelen om te sporten, sociaal te zijn of veel van de dingen te doen die je leuk vindt. Het verminderen van jouw stress door de tijd te nemen om iets te doen dat je ontspannend vindt, is een goed startpunt om jezelf beter te laten voelen.

4. Verlaat je comfortzone

Deze vertrouwen verhogende strategie kan moeilijk toe te passen zijn, maar het verlaten van je comfortzone kan een van de meest effectieve manieren zijn om meer vertrouwen in jezelf te krijgen. Misschien heb je er bijvoorbeeld altijd tegenop gezien om presentaties te geven aan het hele sales- en marketingteam. Je zou uit je comfortzone kunnen stappen door je vrijwillig aan te melden om de volgende presentatie te geven of door samen met een teamgenoot te presenteren. Als dit het geval is, bereid je dan goed voor de presentatie. Uit je comfortzone stappen kan ook kansen bieden die je anders misschien had gemist. En wie weet krijg je misschien promotie.

5. Breng tijd door met mensen die je goed laten voelen

Soms zorgen onze vrienden ervoor dat we ons niet goed voelen, en dat is oké. Je hoeft alleen maar je tijd door te brengen met andere mensen die je meer waarderen en om je geven. Dit hoeven niet eens je vrienden te zijn, maar dit kunnen familieleden, online vrienden of buren zijn. En die vrienden die je humeur niet helpen? Ontdek of ze een giftige vriend zijn en denk erover na om afstand te nemen van die mensen die je een slecht gevoel over jezelf geven. Het kan in het begin een beetje lastig zijn, maar zelfs als ze het populairste kind op school zijn of de coolste persoon die je kent, is het echt niet de moeite waard om met ze om te gaan als ze je een rotgevoel geven!

Lukt het toch niet?

Als je je niet beter voelt na alle tips te hebben gebruikt, moet je het ook toegeven en hulp zoeken. Niet opgeven en denken dat het nooit meer zal lukken. Soms helpen de snelle oplossingen op de lange termijn niet. Als je je slecht voelt en de dingen lijken gewoon niet te verbeteren, is het de moeite waard om met iemand te praten die je goed kan helpen uit deze situatie te komen. Professionals zoals counselors en psychologen kunnen je helpen strategieën te ontwikkelen om jouw zelfvertrouwen en zelfbeeld op te bouwen. Ze kunnen je mogelijk ook helpen inzicht te krijgen in eventuele onderliggende problemen die ertoe kunnen leiden dat niets helpt of verandert in je leven.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *